Uitleg techniek e-bike's

Het aandrijfsysteem van een E-bike

Het aandrijfsysteem van een E-bike bestaat uit een accu, een elektromotor en software. Vanuit de accu wordt de energie geleverd aan de elektromotor. De elektromotor levert de kracht, zodat de E-bike wordt voortbewogen met veel minder menselijk fysieke kracht dan gewend bij een normale fiets. Dit alles werkt niet zonder software. De berijder heeft via het display de mogelijkheid om keuzes te maken in het softwareprogramma en kan zo de mate van ondersteuning regelen.

De kracht van een elektomotor wordt uitgedrukt in Newtonmeter. De afstand die men kan afleggen met een volgeladen accu totdat deze leeg is, wordt de actieradius genoemd. In het algemeen geldt hoe meer kracht wordt gevraagd van de motor, des te meer energie is er nodig vanuit de accu. De actieradius is dus bij een lage ondersteuningsstand, op een vlakke fietsroute, met ideale weerstomstandigheden, hoger dan wanneer er bijvoorbeeld in een hogere ondersteuningsstand in heuvelachtig landschap wordt gereden. 

Diverse fabrikanten leveren aandrijfssystemen voor E-bikes. Er is keuze in voorwielmotoren, achterwielmotoren en middenmotoren. Ook de plek van de accu kan variëren van achterdrager, op of achter de zitbuis of volledig geïntegreerd in het frame. Wat het beste bij u past is afhankelijk van uw wensen en bespreken wij graag persoonlijk met u.